Sammamish Split

This 1980 split-level home had great bones, but the owners wanted to update the finishes and create a more family-friendly layout. Board & Vellum bumped out the front entry of the house by a couple of feet to allow more room to welcome guests and take off shoes and coats. We also replaced the banister and solid half-walls at the top of the stairs with steel and wood fixtures for a more modern aesthetic, while allowing more light to stream in. The formerly closed-off kitchen was opened up and updated to create a “Great Room,” with a generous kitchen where the owner can comfortably indulge her passion for baking. The rest of the main floor was reconfigured to add functionality and space to the two kids’ bedrooms, improve the guest bathroom, and create a spacious master suite with a luxe master bathroom that features a walk-in shower, soaking tub, and separate toilet room. In the basement, we updated the finishes, and opened up the floor plan to create a roomy space where the parents can relax and watch movies while keeping an eye on the children in their own play space.

This project was built by Woodmark Homes.