Magnolia Maison

This whole-house remodel transformed an old brick home in Magnolia into a light-filled, airy space full of creature comforts. Before the remodel, the stair to the basement was fully enclosed, separating the kitchen, dining room, and hall, making them feel cramped and isolated. By opening up the walls and relocating the stair, the whole main level of the house now feels spacious and open, even the hallway. From the living room to the breakfast noow, spaces of all scales are ready for the young homeowners to entertain guests, or to just unwind together.

Light floods in through new folding glass doors on the front of the house, which extend the living space from the dining area to the front patio. In the master bedroom, we added more storage space with built-in wardrobes flanking a window seat, and reclaimed some square footage from the bedroom to allow for a small, yet luxe, master bathroom. The refinished basement includes a cozy family room with a fireplace and custom-built wet bar, a mudroom with built-in storage and seating, and a large bonus room where the homeowners can play ping-pong with family and friends.

Consistency in the use of materials and palette (such as the quartz countertops, white subway tile, and soft gray hues), paired with custom features (such as built-in storage throughout) give the home a cohesive, designed look from top to bottom.

This project was built by Damskov Construction.

Photos by John G. Wilbanks.